El socialista José Montilla serà el pròxim president de la Generalitat
05/11/2006

Acord per a un nou tripartit a Catalunya


Les negociacions que han seguit les eleccions autonòmiques de l'1 de novembre ja han arribat a port. José Montilla serà el pròxim president de la Generalitat amb un Govern integrat per PSC, ERC i ICV-EUiA, repetint així la fórmula adoptada després dels comicis del 2003.


El líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, ha confirmat aquesta nit el seu suport a la formació d'un Govern tripartit de la Generalitat. En una roda de premsa, el dirigent republicà ha anunciat que demà proposarà a l'executiva del seu partit sumar-se a un Govern amb PSC i ICV, en el que ha qualificat com una "nova oportunitat".


Carod ha explicat que, en els seus contactes amb els representants dels partits catalans amb els quals podia formar govern, no ha constatat en ells la voluntat d'anar més enllà del "simple desenvolupament de l'Estatut". Ha afegit que tant CiU com el PSOE, des de Madrid, donaven prioritat a la fórmula de la sociovergència deixant fora del Govern ERC.


Per això, el líder republicà ha optat per "donar continuïtat" a les mesures de benestar del Govern anterior, "imprescindibles" per a la identitat nacional. "No és hora de fer fronts de cap tipus", ha afirmat Carod, que advoca per treballar per la "cohesió social". L'objectiu, diu, és aplicar "polítiques serenes, constructives i estables".

Vicepresidència assignada


Segons fonts pròximes a la negociació, el principi d'acord inclou la presidència de la Generalitat per al socialista José Montilla, mentre que Carod ocuparà una vicepresidència. Queda per decidir el nombre de vicepresidències, que podria oscil·lar entre una i tres.


Està previst que demà mateix es produeixi una trobada entre els líders de PSC, ERC i ICV per posar de manifest el principi d'acord.


Durant el dia d'avui s'han succeït les reunions entre equips de negociació, totes elles dins de la més estricta discreció per evitar interferències en la feina dels seus protagonistes. Així mateix, també s'haurien produït contactes entre Montilla i Carod que haurien donat el tret de sortida per a la negociació del gruix del pacte de govern.

El Govern respecta la decisió


L'objectiu de PSC i ERC era tancar el pacte de govern com més aviat millor per reduir la capacitat d'interferència tant del PSOE com de diferents poders fàctics.


Aquesta mateixa nit, fonts del Govern han expressat el seu respecte a la decisió del PSC, ERC i ICV-EUiA, a la vegada que han recordat el "ple suport" que José Luis Rodríguez Zapatero va donar a Montilla per dialogar.


Per la seva part, el president d'ICV-EUiA, Joan Saura, s'ha felicitat avui per l'acord assolit i ha anunciat que la concreció del pacte es negociarà amb la màxima celeritat.

Segons fonts del PSC, el principi de pacte tripartit tindria com a base un programa d'acció "eminentment social", i fins i tot inclourà "discrepàncies pactades".

L'objectiu dels socialistes és que el pròxim Govern actuï com un "govern monocolor", malgrat estar integrat per tres forces polítiques, i que evidenciï "unitat d'acció i una única veu".


El Col·lectiu Embat mostra la seva satisfacció per la reedició d’aquest pacte, pel que representa de continuïtat de les polítiques de progrés al Principat, que poden donar un influx positiu arrel de l’Estat.


Acte de presentació del Govern d’entesa

El pròxim president de la Generalitat, José Montilla (PSC), i els líders d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i d'ICV-EUiA, Joan Saura, han presentat en públic al Parlament el seu compromís de revalidar el Govern recolzat per les tres forces polítiques, i ho han fet en un acte auster acompanyats de tots els diputats electes que conformen la seva majoria parlamentària.

Montilla ha afirmat a l’acte celebrat el 7 de novembre del 2006, que la majoria "forta" dels grups d'esquerra garanteix un Executiu "estable" a Catalunya sota un "Govern d'entesa" que tindrà un "llarg recorregut" i que no caurà en els "errors del passat".

Les fotografíes d’EFE (Alberto Estévez) recullen dos moments de l’acte.