Ratificat el nou Estatut de les Illes Balears gràcies al suport del Senat sense vots en contra
21/02/2007

Amb 224 vots a favor i set abstencions


Per la seva importància reproduïm la notícia de l’agència EFE sobre l’aprovació pel Ple de Senat del nou Estatut d’Autonomia de les Illes Balears que representa, i judici del Col·lectiu Embat, un important avanç en matèria de drets socials i autogovern per la nostra Comunitat Autònoma.

“Les Corts Generals van ratificar definitivament el nou Estatut de les Illes Balears gràcies a l'aprovació majoritària del Ple del Senat, en el qual no es va registrar cap vot en contra.

Només es van comptabilitzar set abstencions, les dels senadors de ERC, ICV, EUiA i IU, mentre que els vots a favor van ser 224, per tant, l'àmplia majoria de la Càmera.

El nou Estatut d'aquesta forma, certifica el consens parlamentari que la norma balear va obtenir en la tramitació del Congrés.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assistir a aquesta sessió plenària de la Cambra alta per a presenciar la ratificació del nou Estatut de les Illes Balears, com ho ha fet també amb les aprovacions definitives en les Corts dels nous Estatuts valencià i català, no així en la de l'andalús, en la present legislatura.

Va demanar la paraula al final del debat, just abans de la votació, per a destacar que el text balear s'adapta "al millor esperit de l'Estat de les autonomies", ja que reconeix l'autogovern, la diversitat i la pluralitat com "valors d'un Estat espanyol modern".

Zapatero, acompanyat per la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, va felicitar a tots els quals han donat suport des del principi la reforma i "han quallat un bon text".

Al seu judici, "pensant en els ciutadans de les illes i en els ciutadans d'Espanya, aquesta reforma ha anat en la millor direcció".

El cap de l'Executiu va elogiar en concret els punts del nou text relatius a les especificitats de la insularitat, recollida "d'una manera molt més adequada a la realitat".

A més va considerar que és una notícia "molt positiva" que Formentera vagi a tenir la seva pròpia institució de govern.

El Ple del Senat va començar passades les 16:00 hores amb l'assistència de diversos diputats i d'una àmplia delegació de les institucions balears, encapçalada pel president del Govern; el del Parlament; i el secretari general dels socialistes de Balears, Francesc Antich.

Antich va destacar el "amplísim consens" d'una norma que suposa "un avanç important".

El clima de suport al nou Estatut balear va recórrer pràcticament tota la sessió, si bé el suport es va transformar en crítica quan va arribar el torn del senador d'IU, Eduardo Cuenca, per a qui la reforma deixa a l’Estatut en "segona divisió" i no en "primera", com ha ocorregut amb altres textos estatutaris.

També van ser notòries les reticències del senador d’ERC, integrat en l¡Entesa Catalana de Progrés, Carles Bonet, sobre el tractament que del català i el castellà oferix el nou Estatut de les Illes Balears.

No obstant això, van prevaler els elogis a un text que segons el parer de populars i socialistes encaixa en la Constitució i que va contar amb l'acord d'aquests dos partits des de la seva aprovació en el Parlament autonòmic, com també va succeir amb l'Estatut valencià.

De fet, fins a la data, de les quatre reformes estatutàries ratificades en les Corts -les de Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia i avui Balears- únicament la catalana no s'ha vist reforçada per un pacte entre socialistes i populars.

Després de la ratificació en les Corts Generals, el nou Estatut balear haurà de ser confirmat pel ple del Parlament Balear, el que podria ocórrer durant la pròxima setmana, entorn del 1 de març, commemoració del Dia de les Illes Balears.

Al terme de la sessió, la delegació balear va oferir una degustació de productes típics en les dependències de la Cambra alta.”


La fotografia recull a part de la delegació de les Illes Balears.