El canvi, possible
28/05/2007

El PP perd la majoria absoluta a Balears, Mallorca i Palma


Per primera vegada en les Illes Balears, la pèrdua de la majoria absoluta del PP a les eleccions del 27 de maig del 2007, possibilita governs progressistes en les principals Institucions.

Després d'una llarga nit electoral, es confirma la pèrdua d'aquesta majoria en el Parlament dels Illes Balears, en el Consell de Menorca es manté la majoria progressista PSIB-PSM, a Eivissa es converteix en la força més votada la coalició progressista Eivissa pel Canvi i, el nou Consell de Formentera, tindrà també color progressista.

Per la seva banda, en el Consell de Mallorca el PP, una vegada més, no aconsegueix la majoria absoluta, sent possible un govern de forces nacionalistes i d'esquerres i, després de 16 anys de successives majories absolutes del PP en l'Ajuntament de Palma, en aquestes eleccions l'ha perdut, fent possible el canvi polític en la nostra Ciutat.

En línies generals es constata una menor participació electoral i una lleu pèrdua de suports del PP. En el cas d’Eivissa sembla evident que ha cristal·litzat el descontentament per l'agressiva política territorial i d'infraestructures impulsades pel PP en els últims anys, les macroautopistes, durament contestades. Per contra, les campanyes de manipulació i desprestigi llançades contra dirigents de l’esquerra eivissenca, no li han donat resultats als seus promotors.

A Mallorca, el desplegament d'obres i cops d'efecte (construcció d'autopistes, la nova línia del metro, successives campanyes de propaganda, etc..), no ha fet avançar de forma significativa al PP en la Illa, havent-se mantingut la situació quan representació en el Consell de Mallorca, en els paràmetres del 2003.

L'únic canvi significatiu ha estat la reculada del Bloc, especialment significatiu a Palma (passant de cinc regidors a 2), i l'avanç del PSIB en dos consellers a Mallorca i en dos regidors en l'Ajuntament de Palma.

Un esment específic cap realitzar dels resultats de Palma. Pareix clar el desgast del PP a Ciutat. Cap assenyalar referent a això els conflictes entorn a Son Espases i amb la Plataforma Salvem La Real, l'incompliment de la promesa electoral de crear un Parc Central del Carrer Jacint Verdaguer, els processos especulatius de la Façana Marítima, els nous parcs molt poc verds de Sa Riera i de les Estacions (aquest últim prèviament destruït pel soterrament de l'estació del tren en la Plaça d'Espanya) o, en general, la falta d'un model de ciutat i la constant improvisació.

També sembla haver influenciat el perfil progressivament menys atractiva de Catalina Cirer, amb una pitjor imatge si es compara amb el seu antecessor Joan Fageda. En canvi, cap constatar l'encertat de l'aposta socialista per la seva nova candidata Aina Calvo.

Els resultats electorals del 27 de maig demostren un canvi significatiu en els barris de Palma que fixen tendència de les majories de govern. Certament el PP encara és àmpliament majoritari en gran nombre de barris però, és important l'avanç socialista en barris clau com Bons Aires i altres zones de l'Eixample on, per contra, s'ha produït pèrdua de vots del PP.

Aina Calvo ha representat un plus sobre la mitjana de vots obtinguts pels altres candidats socialistes a Palma, que es presentaven per al Parlament dels Illes Balears i per al Consell de Mallorca. Exactament el contrari del que va passar fa quatre anys quan un mal candidat, Antoni Roig (i una dolenta candidatura que li seguia), va obtenir menys de cinc mil vots que Francesc Antich a Ciutat, en benefici del candidat d’Esquerra Unida.

Amb aquests resultats electorals el canvi necessari del que parlàvem el 25 de maig, esdevé en possible. Tant de bo per les Illes Balears, per Mallorca i per Palma que es pugui materialitzar als propers dies, en benefici de la generalitat dels ciutadans, i del futur de la nostra terra.

La Directiva del Col·lectiu Embat


A les imatge els resultats de les eleccions municipals a Palma el 27 de maig del 2007, i el valor emergent dels socialistes, Aina Calvo, candidata a la Batlia de Palma. A l’enllaç, la web d’Aina Calvo.

Pàgina web : http://www.ainacalvo.com/