La socialista Aina Calvo, nova batlessa de Palma amb el suport del Bloc i UM
16/06/2007

Moment històric a Ciutat


En un acte especialment emotiu, amb l’assistència de centenars de persones que omplien en saló de plens, les sales annexes i gran part de la Plaça de Cort, s’ha constituït el nou Ajuntament de Palma pel mandat 2007/2001, obrint-se una nova etapa amb l’elecció de la candidata socialista Aina Calvo Sastre com a nova Batlessa de Palma.

Des del Col·lectiu Embat li donem una especial importància a aquest relleu en el govern municipal pel que representa la possibilitat de realitzar noves polítiques, de ser més sensibles a les reivindicacions i opinions de la ciutadania i de les seves entitats, de tenir un autèntic projecte de Ciutat.

També va ser emotiu per la pressa de possessió del seu càrrec de Regidora de Palma per part de la companya de la nostra associació, i durant anys Vice-presidenta, Begoña Sánchez, que ben segur tindrà importants responsabilitats de govern.

A les fotografies el moment que la nova Batlessa de Palma, Aina Calvo, agafa el bastó de comandament de Ciutat, després de ser elegida en compliment del pacte de govern del PSIB-PSOE, Bloc per Palma i Unió Mallorquina; i el grup del Col·lectiu Embat que va ser present a l’acta: de dreta a esquerra el pares i Na Begoña Sánches, nova Regidora de l’Ajuntament de Palma, Isabel Romero nova Vice-presidenta del Col·lectiu Embat elegida a l’assemblea extraordinària del 14 de juny del 2007, Maria Lluïsa Obrador, Secretària de l’associació, María de Carmen Gómez, nova Tresorera elegida a la ja esmentada assemblea, Albert Aguilar, Laura Aguilar, Vocal representant dels Joves d’Embat en la Directiva del Col·lectiu, i Carlos Aguilar, President del mateix.

Igualment, pel seu interès, reproduïm la notícia de l’agència EFE sobre l’elecció d’Aina Calvo com a Batlessa de Palma i, a l’enllaç a l’arxiu, es pot veure/baixar, el discurs de la nova Batlessa, després de la seva elecció, dirigit al Consistori i a tots els presents.

“La socialista Aina Calvo, nova alcaldessa de Palma amb el suport del Bloc i UM

La socialista Aina Calvo ha estat elegida avui Batlessa de Palma gràcies als quinze vots sumats pel PSIB-PSOE, el Bloc i UM, com resultat d'un pacte per a governar la capital balear que pot antecedir sengles acords entre les mateixes forces per a administrar el Govern balear i el Consell de Mallorca.

D'aquesta manera, Calvo s’ha convertit en la primera Batlessa socialista de la capital balear en 16 anys, després de quatre mandats consecutius amb majoria absoluta del PP.

La nova responsable del govern municipal succeïx així al socialista Ramón Aguiló, Batle en tres mandats seguits entre 1979 i 1991, i els "populars" Joan Fageda (1991-2003) i Catalina Cirer (2003-2007).

A més, es converteix en la segona dona en la història que accedeix a aquest càrrec, després de Cirer, qui liderarà l'oposició al capdavant del grup del PP, integrat per 14 regidors, un edil menys que el necessari per a revalidar la majoria absoluta per cinquè mandat successiu.

En la mateixa sessió constitutiva de l'Ajuntament van jurar o van prometre els seus càrrecs de regidor els catorze electes de la candidatura del PP, els onze representants del PSOE, els dos del Bloc i altres dos de UM.

L'acte, celebrat des de les 11:00 hores en la casa consistorial de la plaça de Cort de Palma, va contar amb la presència de nombrós públic i d'autoritats, com la vice-presidenta del Govern balear en funcions, Rosa Estaràs, i els encara consellers autonòmics de Salut, Aina Castillo, i Interior, José María Rodríguez.

També van assistir el delegat del Govern a Balears, Ramón Socías, els candidats socialistes a les presidències del Govern balear i del Consell de Mallorca, Francesc Antich i Francina Armengol, respectivament, i l'exBatle socialista Ramón Aguiló.

Després de la promesa o jurament dels regidors, la mesa de edat va declarar constituïda la corporació i els regidors van votar a veu alçada als seus candidats.

Una vegada elegida, Calvo va prometre el seu càrrec com Batlessa, va rebre de mans del cap de protocol de l'Ajuntament, Pau Mateu, la seva medalla de primera edil, i de la seva antecessora, Catalina Cirer, el bastó de comandament.

A continuació, Calvo va lliurar als regidors les seves insígnies acreditatives.

En el seu primer discurs com màxima responsable de l'Ajuntament, Calvo va agrair a la ciutadania de Palmell haver confiat amb els seus vots "en una opció de canvi" en el Consistori i així fer possible "la construcció d'un programa de govern sòlid, ple d'energia, pensat amb il·lusió i sentit de la responsabilitat" per a millorar la ciutat.

La nova Batlessa va expressar la seva voluntat de governar per a "tot el món", pel que va prometre que els habitants de la ciutat sempre trobaran la seva "porta oberta" i va assegurar que defugirà el "sectarisme", després de subratllar que és conscient que "un conjunt important de ciutadans de Palma" van dipositar la seva confiança en el PP.

Després d'expressar la seva gratitud a la labor de Cirer i Fageda, Calvo va tenir una "esment especial" per a Aguiló, que va ser resposta amb una gran ovació per part del públic assistent.

A més, va prometre que "l'honestedat i la transparència presidiran la gestió municipal" i que aquestes qualitats estaran garantides mentre sigui la principal responsable del govern de l'Ajuntament.

Després d'agrair el suport prestat al Bloc i UM, Calvo va indicar que exigirà "lleialtat i solidaritat" entre els diferents departaments del seu futur govern municipal i va manifestar el seu desig de ser "una batlessa dialogant, respectuosa i solidària amb el treball de cadascuna de les àrees".

Va reiterar, així mateix, els eixos que configuraran l'activitat de l'Ajuntament en els pròxims quatre anys, derivats del pacte subscrit ahir pel PSIB-PSOE, el Bloc i UM, entre els quals es troben "la intensificació de la participació ciutadana", "la revisió del Pla General" i "la creació de més zones verdes".

Durant el seu discurs, Calvo també es va referir en reiterades ocasions al fet que assumeix la responsabilitat de ser batlessa de Palma un dia després del trentè aniversari de les primeres eleccions democràtiques, per a ressaltar la importància de recuperar el "compromís" d'aquests anys de "retornar la ciutat a la ciutadania".

Calvo revisarà el projecte del palau de congressos amb "responsabilitat"

La nova Batlessa de Palma, la socialista Aina Calvo, ha manifestat avui, després de prendre possessió del seu càrrec, que el seu govern municipal revisarà el projecte del palau de congressos amb la intenció de "incorporar criteris que s'ajustin millor" a la seva concepció de façana marítima, però amb "responsabilitat".

En les seves primeres declaracions als mitjans de comunicació com batlessa, Calvo va exposar que les forces polítiques que formen part del pacte de govern de l'Ajuntament -PSOE, el Bloc i UM- han acordat "reconduir" el traçat de la façana marítima i el projecte del palau de congressos, encara que va aclarir que "gens impedirà" que està infraestructura "sigui una realitat".

Referent a això, la primera edil va sostenir que tots els partits estan d'acord en la necessitat de construir aquestes instal·lacions, que "sempre", va agregar, han estat defensades pel PSIB-PSOE.

Calvo va evitar avançar quin serà la distribució de competències en l'equip de govern municipal que dirigirà, encara que va considerar que "la gran aportació de l'acord" és que està sustentat en línies d'actuació i obliga, per tant, a la "coresponsabilitat" del PSIB-POE, el Bloc i UM en el govern.

La batlessa va insistir que Unió Mallorquina formarà part d'aquest equip rector, malgrat la negativa del seu portaveu, Miquel Nadal, a incorporar-se a ell, en el que va qualificar com "una situació puntual" i "una decisió estrictament del seu grup".

Va afegir que confia "plenament" que el pacte duri quatre anys, ja que creu "en la capacitat de diàleg" i "en la voluntat de lleialtat i solidaritat" de "les diferents forces que han signat aquest acord".

Calvo va explicar també que si el Parlament balear emprèn la tramitació de la reforma de la Llei de Capitalitat de Palma per la qual advoquen aquests partits, ella assumirà aquelles competències urbanístiques de la ciutat que vagin a ser retornades al Consell de Mallorca fins al moment de la seva devolució.

La regidora socialista va declarar estar "molt emocionada" per haver estat elegida Batlessa i va subratllar que aquesta "emoció" forma part "de l'energia" amb la qual assumeix aquesta responsabilitat, així com dels "processos de canvi" que vol emprendre.

Va considerar que avui és "un dia històric per a la ciutat de Palma" i va manifestar la seva voluntat de "recuperar la il·lusió per la capacitat transformadora", així com d'aspirar a "l'excel·lència".

També va manifestar les seves "ganes de treballar per la cotidianitat", per "els petits grans fites", els quals "fan que veritablement millori la vida de la gent", en "una ciutat esplèndida", que té "un potencial extraordinari" però que necessita "un model de futur compartit", que sigui "pensat i repensat" al costat de tots els seus habitants.

Agència EFE.”

Discurs d'Aina Calvo, Batlessa de Palma.16.06.2007