El Col·lectiu Embat demana la revisió del reglament municipal de participació ciutadana
02/09/2006

Cap un nou model de participació ciutadana i de districtes a Palma


A la tardor de l’any 2004, quan es va posar a informació pública els nous reglaments de participació ciutadana, dels drets dels ciutadans i de districtes, els Col·lectiu Embat va presentar diverses al·legacions de millora després de valorar aquest nou marc legal d’una manera crítica.

La decisió del Govern municipal de l’Ajuntament de Palma, amb majoria absoluta del partit popular, de desenvolupar la nova Llei de modernització dels governs locals, s’havia fet am retràs, sense una veritable participació, i generant un model que representava un retrocés en relació en reglament de participació ciutadana dels anys vuitanta, amb Ramon Aguiló com Batle socialista.

Ara es redueix dels vuit districtes anteriors a cinc que tenen (les de Llevant y Nord, més de cent mil habitants. En el cas del de Llevant, arriba des de Sant Jordi fins Pere Garau, passant pels barris de Mare de Déu de Lluc i Son Cladera, fins Foners, amb una gran heterogeneïtat i extensió territorial, i fixant la seu a Son Ferriol, lluny dels nuclis de població més importants.

Davant aquest model, el Col·lectiu Embat va proposar quinze districtes, molt més homogenis i propers als ciutadans, amb seus més comunicades i cèntriques, amb competències clars i sense filtres que -com l’aplicació de la nova figura de la declaració d’utilitat pública- poden ser utilitzades de manera arbitrària pel govern municipal per a excloure per criteris partidistes a determinades entitats.

Igual cal dir amb la complexitat del nou reglament de participació ciutadana que, més que altres cosa dificulta, la participació que es diu es vol potenciar. Per aquests motius el Col·lectiu Embat una revisió en profunditat d’aquest reglaments, tal i com recull el Diario de Mallorca, a un article de la periodista Silvia Velert.

Pàgina web : http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pNumEjemplar=1278&pIdSeccion=4&pIdNoticia=207572&rand=1157198642717