Una tempesta de pluja i calamarsa provoca greus danys a Mallorca
24/09/2006

L'aiguat va ocasionar greus inundacions en carrers i desperfectes


El clima està canviant i no precisament per a bé. El que va passar fa un parell d'anys a Consell a tornat ha succeir en el Port d'Andratx o Calvià, amb un intens temporal de pluja, vent i calamarsa, produint greus destrosses. Pel seu interès reproduïm un articulo publicat en el Diari de Mallorca (també accessible a través de l'enllaç), i varies fotografies –en l’àlbum- recollides des de les 7:43 h. fins les 9:33 h. per Luís Aguilar en el Port d'Andratx, en les quals es recull un moment de la tempesta, el volum de la calamarsa, i diversos desperfectes produïts.


Article de J. F. M./L. Gutiérrez

“En el Port d’Andratx la tempesta va causar danys en nombrosos locals de primera línia.

Un aiguat, que es va perllongar durant gairebé mitja hora, va provocar importants incidents i inundacions en diverses localitats de Mallorca, sobretot a Calvià i Andratx. El centre meteorològic de Palma ha assenyalar que en el Port d’Andratx s’ha recollir en pocs minuts fins a 29,9 litres de pluja per metre quadrat. La pluja va venir acompanyada de calamarsa i també es va detectar un cap de fibló.

Les conseqüències d'aquesta forta tempesta es va traduir en inundacions de carrers, soterranis i plantes baixes, provocant que els serveis d'emergència quedessin desbordats davant les nombrosos cridades d'auxili que sol·licitaven ajuda. Els bombers van intervenir durant la jornada al mig centenar de serveis, sobretot per a llevar aigua que havia inundat habitatges i llevar arbres caiguts sobre els carrers.

Aiguat

Durant tota la nit ha estar plovent en la major part de la illa, però va anar sobre les nou del matí quan es va produir el fort aiguat que va deixar al seu pas greus desperfectes. Per fortuna, no va caldre lamentar cap ferit, si bé els danys materials són molt quantiosos. Encara no existeix una valoració econòmica d' quests desperfectes.

Poc abans de les nou del matí s’ha començat a rebre's les primeres cridades d'auxili a la centraleta d'emergències del 112 i de la Policia Local d'Andratx i de Calvià. Es van mobilitzar als bombers de tots els parcs del Consell de Mallorca, i fins i tot als de Palma. També van actuar efectius de Protecció Civil dels municipis afectats per la tempesta.

En diversos carrers d'Andratx i Calvià ha estat impossible transitar en vehicle per diversos carrers perquè l' aigua sobrepassava el nivell de les voreres i es van haver de buscar rutes alternatives .Els bombers de Mallorca han realitzat un total de 33 actuacions en aquests dos municipis per a llevar aigua, retirar cristalls, arbres i teules caigudes.

No obstant això, no van ser aquestes les dues úniques localitats afectades per l'adversa situació atmosfèrica. En realitat la tempesta ha travessat tota la illa i va descarregar gran quantitat d'aigua i calamarsa en diverses localitats de Mallorca. La tempesta ha entrat per l'oest de la illa i es va allunyar pel nord-est.

Fonts del servei d'emergències 112 han explicat que sobre les deu i mitjana del matí la tempesta ha descarregat sobre les poblacions d'Inca, Sa Pobla i Alcúdia. En aquesta última localitat també es van produir nombrosos incidents, sobretot inundacions de carrers i habitatges. Els bombers van haver d'actuar en l'acovardeixi en cinc habitatges i es va assolir recuperar la normalitat.

Així mateix, la caiguda de la calamarsa, ajudada per les fortes ratxes de vent, van ocasionar l'enderrocament de cartells, tendals i diversos arbres. L'adversa situació meteorològica va motivar que els serveis d'emergències quedessin desbordats davant les nombroses cridades que es van rebre. A mesura que van ser passant les hores la situació va ser normalitzant-se. La millora de la situació atmosfèrica va ajudar que s' anés recuperant la normalitat.

Una altra de les localitats més afectades per la tempesta va ser Puigpunyent. La pluja va caure acompanyada de calamarsa. Sostres, vehicles i diversos habitatges van sofrir importants desperfectes com a conseqüència de la pedregada. Alguns testimonis han comparat la calamarsa com "pedres de graveta". No obstant això, no va ser necessari la intervenció dels bombers. Els voluntaris de Protecció Civil es van encarregar de solucionar els problemes que sorgirien.”

Pàgina web : http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pNumEjemplar=1301&pIdSeccion=10&pIdNoticia=212341&rand=1159276159712
Calamarsa en el Port d'Andratx. 24.09.2006