El Pont del Tren. Record d’una destrucció
05/11/2006

Article d’Àngels Fermoselle, Portaveu de la Plataforma pel Parc de les Vies


Reproduïm pel seu indubtable interès l’article publicat en el Diari de Mallorca d’Àngels Fermoselle, portaveu de la de la Plataforma pel Parc de les Vies, a l'any de la destrucció programada del Pont des Tren de Gaspar Bennázar, un exemple més del despropòsit de la gestió municipal i del Govern dels Illes Balears, que amb absolut menyspreu a la legalitat i utilitzant els nostres impostos, destrueix el patrimoni de tots sense majors problemes de consciència. Aquests dies podem veure com construïxen en el mateix lloc un pont, és acceptable semblant despropòsit?: el que varen destruir fa un any ara ho volen tornar a construir.

Des del Col·lectiu Embat coincidim plenament amb les reivindicacions i denúncies de la Plataforma pel Parc dels Vies, perquè cada vegada va sent més imprescindible exigir uns governs que no malgastin els nostres doblers que compleixin, simplement, la legalitat.


“El Pont des Tren de l’arquitecte Bennázar va ser destruït dia 5 de novembre de l’any 2005. Al segle XXI. Avui fa un any.

La destrucció del Pont es podria haver evitat. Desde la Plataforma pel Parc de les Vies ho vàrem intentar de totes les maneres que eren al nostre abast però l’Ajuntament i el Govern es varen negar a atendre les nostres súpliques.

Vàrem presentar alternatives viables, informes que demostraven que el grau de protecció del Pont, decidit pel mateix Ajuntament, impedia la seva demolició i el seu trasllat. Férem arribar tota la documentació a la Batlia i a l’opinió pública. La batlessa va dir als mitjans de comunicació que no volia cometre cap il·legalitat i que estudiaria les alternatives.

Fèiem feina a contra rellotge. Vèiem que, lluny de reflexionar i cercar alternatives, les obres al voltant del Pont s’acceleraven expressament per escometre la seva destrucció el més ràpidament possible. Dimarts, dia 1, férem una jornada fotogràfica d’homenatge al Pont, al nostre Pont , que hagués cumplit prest 100 anys.

El dia abans, in extremis, férem una petició d’urgència a Catalina Cirer. Li pregàvem que aturàs preventivament la retirada del Pont, que sospitàvem que ho destruirien durant el cap de setmana, que la imminència obligava a que actuàs tot d’una.

L’horabaixa de divendres, la batlessa ens va contestar per escrit que remetia el nostre escrit a la conselleria d’Obres Públiques i a un departament de l’Ajuntament. Dotze hores més tard, la policia municipal desviava el trànsit del Pont perquè les màquines el destruïssin. La batllessa va eludir la seva responsabilitat. No va evitar la pèrdua del Pont. Ho tenia tot a les seves mans i no va fer res. Va mirar cap a un altre costat.

La Plataforma ja ho havia advertit: El Pont no es podia desmontar perquè allò que no està fet peça a peça no es pot desfer peça a peça. Però des de l’Ajuntament es varen cansar de mentir públicament.

La frase del matí del fatídic dia 5 de novembre del 2005 era: Això és desmontar peça a peça?

Membres de la Plataforma vàrem assistir durant tot el dia a la destrucció del Pont. Necessitàvem estar devora ell com qui acompanya a un moribund. La pala excavadora va esmicolar la barana de marès. El martell picador rompia amb insistència els gravats florals modernistes i triturava la pedra viva que folrava el Pont. Tot això durant 14 hores de dissabte i durant sis hores de diumenge. De tot en tenim fotos. Les runes eren retirades per camions que se´n duien la nostra infància, el nostre referent, una part de les nostres vides. La batlessa no era allà per veure en directe el drama, per veure en directe les llàgrimes de molta gent, joves i vells, i escoltar el que deien: Quina pena! No hi ha dret! No quedarà res! Els més majors: Jo sempre ho he vist aquí!

Per desgràcia no podem tornar enrere. Aquesta pèrdua irreparable hauria d’haver servit perquè la batlessa i el seu equip rectificassin radicalment la seva actitud i entenguessin el significat de la paraula "consensuar". Però no n’han après. No volen consensuar les decisions vitals per al futur d’aquesta ciutat. Ja han destrossat dues vegades el Parc de ses Estacions i el tercer projecte només agrada als que ara governen. Amb el futur de la superfície alliberada pel soterrament passa el mateix. Tothom està en contra, fins i tot el seu programa electoral. Però en lloc d’actuar amb transparència estan fent sempre una política de desinformació programada de cara als veïnats, en particular, i de cara als ciutadans, en general. Es gasten barbaritats dels nostres doblers en publicitat enganyosa que amaga la veritat.

Governar no és imposar. Governar és escoltar i consensuar. La democràcia no és tan sols anar a votar cada quatre anys. El ciutadans tenim l’obligació de proposar, participar i vetlar perquè es respectin els bens comuns per al futur. Això és el que està fent la Plataforma pel Parc de les Vies i el que continuarem fent. Mentre, entre els governants ningú ha assumit responsabilitats per la programada destrucció del Pont des Tren.”

Les dues fotografíes foren realitzades el 5 de novembre del 2005 per membres de la Plataforma pel Parc de les Vies. Es poc accedir a més a l’enllaç.

Pàgina web : http://www.parcdelesvies.org/