No a les torres de Grande
24/11/2006

Una operació il·legal i especulativa


El Sr. Vicente Grande vol seguir endavant amb el seu projecte de “macro torres” complex comercial i habitatges, un projecte que contravé totes les normes urbanístiques i comercials vigents i que, d'aprovar-se, anava a suposar un abans i un després l'urbanisme concertat, tal com assenyala en un encertat article el periodista Antoni Ruiz, del Diario de Mallorca.

Des del Col·lectiu Embat també creiem que una operació així suposa atorgar una patent de cors a qualsevol actuació en el camp de la construcció.

Tampoc la raó esportiva, la qual emmascara el que és simplement una operació especulativa, pot ser justificativa. El que podria ser bo per al Reial Mallorca, -una societat anònima esportiva, no ho oblidem- no ha de ser necessàriament bo per a Mallorca, aquesta illa que anem a llegar a les futures generacions. Veïns de les barriades afectades, petits comerciants i tot aquell que no va a treure un benefici immediat ho tenen clar.


Una torre devora de Son Moix i al voltant de 75.000 m2 de zona comercial en Son Brotad es configuren com a les opcions amb més possibilitats.


Per les recents declaracions dels promotors, recollides pel peoridista Joan Rotger al Diario de Mallorca el 22.11.2006,
l'opció que consideren més probable és un combinat entre la remodelació de l’actual Estadi de Son Moix, i la construcció de les torres en terrenys ubicacats en altres zones de la ciutat.

Tres gratacel, el primer de 176 metres d'altura (amb 34 plantes de 2.300 metres quadrats cadascuna d'elles), 112´5 (22) i 107´5 (16), respectivament, són una alternativa de_gran_importància urbanística. Els edificis, a més dels centres comercials annexos, elevaran a 200.000 m2 la superfície disponible per al mercat, des d'habitatges tutelats, restaurants panoràmics, zones d'oci, centre de convencions o clíniques.

Davant aquesta realitat pren cos cada vegada més l’alternativa d’una sola construcció que envolti l’Estadi de Son Moix. El consistori de Palma no desitja que el recinte esportiu es quedi sense arrendatari, encara que el Reial Mallorca preveu una compensació a l'Ajuntament si es marxen a altra ubicació. "Després ja li buscarem altra utilitat", va subratllar Grande en un moment de l'exposició de les bases sobre les quals es treballa en l'actualitat, el 21.11.2006i en el cas de comprar l'estadi “a un preu a convenir” si emigren a altre emplaçament. El president “rojillo” va parlar de "permuta" si l’opció pactada no és l'actual seu mallorquinista.

L'elecció d’una opció a mig camí significarà la construcció d’una sola torre, la de més altura. La primera conseqüència serà que es veurà reduït l’espai comercial i residencial a aproximadament la meitat.

No per això el club renuncia a perdre fonts d'ingressos atípics. La jugada ha estat oferir al consistori l’alternativa de construir uns 75.000 m2 en una de les tres possessions que el club estudia en aquests moments.

Son Brotad, la segona en metres quadrats de les tres, encotillada entre el Rafal Vell, Camí Salard, Rafal Nou, Carretera Vella de Sineu i el Torrent den Barbarà , es presenta com la proposta més factible. És una zona en expansió, amb accés proper a la Via de Cintura i a la carretera de Manacor.

L'oposició veïnal de Son Sardina és un contratemps afegit i Són Rossinyol està pendent d’una sortida a l'autopista que millori la seva actual comunicació, en El Molinar /La Gruta.


Les tres zones en les quals podria situar-se el projecte preparen mobilitzacions


Les associacions de veïns de Són Espanyol, Son Sardina, Sa Garriga, Rafal Vell i el Molinar protestaran amb mobilitzacions si s' aprova el projecte de construcció d’unes torres i un centre comercial en qualsevol d' aquestes zones de Palma. Les primeres tres entitats veïnals s'han unit per a actuar conjuntament. Han sol·licitat una reunió amb la Batlessa Cirer i el President Matas per a expressar la seva oposició, tal es recull a un article de Silvia Velert, de Diari de Mallorca del 23.11.2006.

“Cort ha de defensar als veïns perquè estem indefensos enfront d’un grup privat”, van explicar els representants d'aquesta plataforma. Per aquest motiu preveuen sol·licitar l'aprovació d'un pla especial de protecció destinat a aquestes poblacions per a evitar “versi amenaçades per múltiples macroprojectes urbanístics”. De les tres opcions la qual té més possibilitats de dur-se endavant és la de Rafal Vell en la zona de Son Brotat. El president de l'associació veïnal, Germán Terron, va anunciar que també demanaran una reunió amb Cirer. La pròxima setmana decidiran les futures mobilitzacions. Des de l'associació veïnal del Molinar no els agrada el projecte , doncs no ho creuen necessari.


La candidata socialista es posiciona en contra del projecte a el “no haver garantia d'interès general”


Encara que la candidata socialista preferia deixar la discussió per a després de les eleccions, ahir Aina Calvo es va pronunciar sense fisures i va afirmar que el seu partit no està d'acord amb el projecte de Vicenç Grande perquè “no hi ha una garantia d'interès general per a la Ciutat; sí hi ha un interès particular", tal i com es reflexteix a l’article de A. Bosch/Josep Capó del Diario de Mallorca del 24.11.2006.

Consideracions esportives a part, Calvo creu que ara el de Grande “no és un projecte necessari”, i davant el guant que li va tirar la Batlessa de Palma al seu partit demanant-li consens sobre aquest assumpte, la candidata socialista va manifestar que és conseqüència de la “falta de política urbanística” de l'Ajuntament de Palma que es mou “a cop d'iniciatives privades”.

"Necessita consens per a dir que hi ha interès general?", es preguntava Calvo referint-se a la Batlessa. “No coincidim; no tenim gens a consensuar”.

Des del Col·lectiu embat no podem per menys que rebutjar amb absoluta rotunditat aquesta operació urbanística, disfressada de presumptes interessos esportius, alhora de donar suport les mesures que diverses entitats i ciutadans vagin plantejant perquè aquest megaprojecte no es faci realitat.

En la foto de Lorenzo, del Diario de Mallorca del 22.11.2006, Vicenç Grande posa al costat de la maqueta amb les tres torres i l'Estadi.