Una veritat incòmoda
27/11/2006

El crida d'alarma del Gore


Al Gore, el Vicepresident amb Bill Clinton i candidat demòcrata de les eleccions presidencials de l'any 2000, que va perdre en els Tribunals i en el recompte de vots de l'estat de Florida d'una manera més que sospitosa, va donar una canvi de rumb a la seva vida per a dedicar-se en cos i ànima a ajudar a salvar el planeta del canvi climàtic. El seu treball en aquest sentit s'ha plasmat en la pel·lícula "Una veritat incòmoda", que es va estrenar el 10 de novembre en el nostre país. Amb aquest motiu recollim aquest aplec d’informació realitzada per Na Begoña Sánchez, Vicepresidenta del Col·lectiu Embat, que reflexa la preocupació de la nostra associació envers el agraeujament del canvi climàtic.

La seva denúncia de l'escalfament global reflecteix la voluntat de "fer arribar a la població la veritat sorprenent" sobre el que ell crida "la nostra urgència planetària” abans que sigui massa tarda.

"Una veritat incòmoda" ens serveix en safata l'argument de Gore qui diu que "ja no ens podem permetre veure l'escalfament global com un tema polític, més aviat és el major desafiament moral de la nostra civilització."

Canvi climàtic.

Si la gran majoria dels científics del món no s'estan equivocant, ens queden tot just deu anys per a frenar una catàstrofe que podria precipitar el planeta sencer a un remolí de destrucció, amb condicions metereològiques extremes, inundacions, sequeres, epidèmies i ones de calor per sobre de tot el que hàgim experimentat fins a ara.

Amb la pitjor temporada d'huracans que hagin experimentat els EUA (desastre del Katrina a Nova Orleans inclòs), el 2005 sembla assenyalar que podríem estar arribant a un punt crític.

El diòxid de carboni i altres gasos escalfen la superfície del planeta de forma natural, atrapant la calor solar en l'atmosfera. És una bona cosa perquè permet que el nostre planeta sigui habitable. No obstant això, cremant productor fòssils com el carbó, el petroli i l'oli, i destruint els boscos, hem augmentat dràsticament la quantitat de diòxid de carboni en l'atmosfera de la Terra i les temperatures estan pujant.

La gran majoria dels científics estan d'acord que l'escalfament global és real, que ja està ocorrent i que és el resultat de la nostra activitats, que no és un fenomen natural. Les proves són aixafadores i innegables. Malgrat això, una sèrie d'experts a sou de les grans corporacions multinacionals, les majors responsables del canvi climàtic, continuen donant coartada a l'Administració Busch para seguir negant aquest fenomen i evitar la signatura del Protocol de Kioto, un instrument internacional que té per objecte reduir les emissions de sis gasos provocadors de l'escalfament global.

“Una veritat inconvenient” mostra que ja estem vivint canvis. Les glaceres s'estan fonent, les plantes iels animals s'estan veient obligats a abandonar el seu hàbitat, i el nombre de tempestes i sequeres està creixent. No hi ha lloc a dubtes que podem solucionar aquest problemes. De fet tenim l'obligació moral de fer-lo. Els canvis petits en la rutina diària pot sumar una gran diferència per a ajudar a frenar l'escalfament global. Ha arribat el moment d'unir-se i solucionar aquest problema, ara mateix .

La pel·lícula “Una veritat incòmoda” (An inconvenint Truth), de la qual recollim una fotografia està protagonitza per Al Gore, i ha estat dirigida per Davis Guggenheim.


El que podem fer pel canvi Climàtic: consells pràctics.

Oficina.
1. Assegurar-se d'apagar tot el mobiliari, les màquines i el material d'oficina abans d'anar-se.
2. Apagar la pantalla de l'ordinador durant el menjar.
3. Apagar l'ordinador quan no es vagi a usar durant tres hores o més-
4. Programar la calefacció per a usar-la de la forma més racional possible. No oblidant canviar l'horari quan s'avança una hora a l'estiu, o quan es retarda a l'hivern.
5. Apagar les llums de les habitacions quan no s'estigui en elles, fins i tot en curts períodes de temps.
6. Classificar tots els interruptors per a mostrar quines llums corresponen cadascun perquè així els quals treballin a la tarda o durant els caps de setmana només encenguin les quals realment necessitin.
7. Posar el cafè en un termo en veus de deixar la màquina encesa per a mantenir-lo calenta.
8. Procurar reduir la quantitat de paper que s' usa en l'oficina.
9. Usar paper reciclat.
10. Comprar material de baix consum d'energia.

Casa.
1. Pensar en la quantitat de residus que s' origina: reduir, reutilitzar, reciclar.
2. Canviar les bombetes de les llums que més s'utilitzen per bombetes de baix consum d'energia. Aquestes usen un 80% menys d'energia i duren 10 vegades més.
3. Apagar la calefacció quan es vagi a airejar la casa. No té sentit escalfar l'exterior.
4. Baixar el termostat de la calefacció al voltant d'un grau. Entre 19-20 graus centígrads és suficient per ala casa.
5. Assegurar-se que tots els electrodomèstics i les llums estan apagats quan no es necessitin o s'utilitzin.
6. No deixar encès l'ordinador, l'equip de música i/o televisió com mètode de prevenció de robatori.
7. Aïllar els dipòsits d' aigua calenta, la superfície de les teulades, les canonades…
8. Comprar els electrodomèstics de més sota consum d'energia que es pugui permetre.
9. Pensar a contractar energia renovable. Contactar i parlar amb el proveïdor sobre això.

Viatjant.
1. Evitar viatjar amb avió, especialment vols curts (de menys de 500 km.), si això fos possible.
2. No usar el cotxe per a trajectes curts. Si realment es necessita usar-lo:
3. Apagar el motor quan s'estigui esperant o desocupat.
4. Comprovar la pressió dels pneumàtic: una mínima diferència amb el correcte pot augmentar el consum de combustible al voltant d'un 5%.
5. Posar-se d'acord amb companys i amics per a compartir els cotxes per a anar al treball, etc …
6. Recordar sempre que una conducció prudent i suau reduïx el consum de combustible.
7. No usar el cotxe amb la baca incorporada quan no es necessiti.
8. No escalfar el cotxe deixant-lo desocupat : el motor s'escalfa molt més ràpid mentre es conduïx el cotxe i a més es reduïx el consum de combustible.
9. Descarregar l'equipatge del cotxe si no es necessita tenir-lo aquí: amb 100 quilos més de pes el cotxe consumeix al voltant d'un litre més de combustible per cada 100 km.