L’alternativa socialista d'Aina Calvo
03/03/2007

Posicionaments davant les eleccions municipals de Palma


El diumenge 27 de maig del 2007 es celebren eleccions municipals (a més d’autonòmiques i, per primera vegada, insulars per elegir en llista separada el Consell de Mallorca, en aplicació del nou Estatut d’Autonomia). Des del Col·lectiu Embat considerem particularment importants aquestes eleccions, que hauran de configurar el Govern de l’Ajuntament de Palma pel mandat 2007/2011, un ajuntament amb un paper creixent en la vida ciutadana, amb més competències (Llei de Capitalitat, nova legislació estatal.....).

A més, aquestes eleccions arriben després de tot un seguit d’assumptes sobre els que s’han projectat dues visions bastant diferenciades de Ciutat. La de l’actual majoria governant, del partit popular, que s’ha vist reflectit en decisions com el nou hospital de Son Espases, la proliferació de aparcaments dins Palma, la façana marítima amb criteris desenvolupistes, la cessió de solars municipals d’equipaments a l’Església, la destrucció del pont del tren, de Gaspar Bennàsar, així com del parc de les Estacions (que havia estat inaugurat feia pocs anys), el control del moviment ciutadà, el baix nivell cultural, la diferència de tracte entre els barris cèntrics i els perifèrics, la manca d’impuls (i retrocés) de la llengua catalana, etc... que malgrat han estat en moltes ocasions contestades, no s’han modificat; abans al contrari, han estat objecte en determinats casos, de campanyes dutes a terme per les terminals mediàtiques més dretanes (IB3, “El Día de Baleares del Mundo”, La COPE...), amb el clar propòsit d’enfonsar la imatge de les entitats i persones més compromeses en la defensa del interès general des de la mentida, la manipulació i sectarisme.

Una situació que hem pogut veure des del Col·lectiu Embat en l’àmbit més proper, als barris de la zona Nord-est de Palma, on la manca d’equipaments al notable increment de població es fa cada vegada més evident.

Tot plegat fa més necessari si cal fer una ullada als posicionaments que s’estan produint cara a les eleccions municipals de Palma tenint en compte la probable continuïtat de l’equip que proposarà el partit popular, i en concret, del principal partit de l’oposició, el PSIB-PSOE.

La candidata socialista a la Batlia de Palma, Aina Calvo, ha protagonitzar fa poc dies una renovació quasi integral de la llista qualificant-la com una nova etapa. Una renovació molt més profunda del que es considerable probable abans de l’estiu passat i que, per ser imprescindible per a que la candidatura socialista pugues tenir la credibilitat necessària, ha demostrat un exercici d’autoritat i lideratge en la bona direcció per a poder assumir la Batlia de Palma.

Certament, es pot considerar que ha pogut tenir certes dificultats per aconseguir la incorporació a la seva candidatura de més persones amb prestigi professional o social, però es clar que ha posat els fonaments per un futur Govern municipal sense hipoteques i amb capacitat de projecció.

Aquesta es la percepció bastant generalitzada que s’ha pogut veure en el procés d’aprovació interna de la candidatura, amb tres agrupacions que la varen aprovar per unanimitat i una quarta per una molt amplia majoria, el que dona la mesura de la bona gestió de la candidata i dels seus suport, davant posicions crítiques de determinats mitjans (interns i externs), com el diari dretà “El Día de Balears – El Mundo”, o el diari digital vinculat al ex dirigent socialista Damià Cànoves “mallorcaconfidencial”.

Amb uns deures interns ben complits l’opció d’Aina Calvo pot esdevenir una alternativa real a la dreta governant a l’Ajuntament de Palma des de fa setze anys. Cal, no obstant, que facin molta feina. Enllestir un programa innovador que projecti Ciutat cap el futur per a superar els grans reptes que tots: Palma, i tots els ciutadans, tenim. Cal, igualment, il·lusionar i motivar a importants sectors ciutadans per que apostin per acudir a votar, i votar pel canvi, en un context de creixent renou de la dreta en procés de radicalització, que fa ús i abús de tots els mitjans del que disposa per a seguir patrimonialitzant el poder.

A més cal veure com s’acaba de configurar altres opcions polítiques a l’esquerra i nacionalistes. El BLOC (PSM/EU/Els Verds) que, degut a la greu crisi interna del PSM de fa mesos, entre d’altres condicionants, pot ser molt difícil que pugui assolir els resultats de l’any 2003. Queden, igualment, les incògnites d’ERC i Entesa, a més de sabre el resultats finals de la ferma aposta de Unió Mallorquina pel seu candidat Miquel Nadal.

En tot cas, des del Col·lectiu Embat creiem que Palma necessita un aire fresc, noves polítiques i nous lideratges. Tan de bo que el diumenge 27 de maig es pugui començar a fer realitat aquesta nova direcció.

La Directiva del Col·lectiu Embat


En la fotografia, Aina Calvo, candidata socialista a la Batlia de Palma.