Anàlisi sobre els resultats de les eleccions catalanes
03/11/2006

Per la reedició del Govern tripartit a Catalunya, sobre unes noves bases


Les recentment celebrades eleccions catalanes i els seus resultats han provocat una sèrie d'anàlisi des de l'entorn del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), com els de l'associació Nou Cicle que es pot veure/baixar accedint al final d'aquesta pàgina, i la d'altres analistes com Xavier Vidal-Folch, Josep M. Colomer i Javier Pérez Royo, publicats en el diari EL PAIS, realment encertats sobre l'actualitat política catalana i, fins i tot, més enllà.

És el cas, per exemple, de la referència al diferencial de vots que el socialisme obté en unes eleccions generals i en una autonòmiques, que el politogeg Josep M. Colomer enfoca encertadament, trencant tòpics que va mes allà del PSC, i que hem vist en el socialisme de Mallorca (i de les Illes Balears).

És indubtable que les eleccions catalanes tenen una transcendència que va més enllà del Principat. Per això des del Col·lectiu Embat s'ha fet un especial seguiment, alhora que apostem clarament per un reedició de tripartit, per un govern catalanista i d'esquerres, sustentat sobre unes noves bases, que eviti els elements més perturbadors de l'anterior legislatura, i aprofunditzi les polítiques de progrés desenvolupades als darrers anys, polítiques que creiem tindran un influx positiu a Mallorca. Una reedició del tripartit, en paraules de Javier Pérez Royo “que no només és posible, sinó probable. Afegiria que democràticament desitjable. És el que més s'ajusta al que s'ha discutit i s'ha votat en aquesta campanya electoral.”

En el enllaç: http://www.embat.com/htm/archivo/arxiu.asp?Id_archivo=46 es pot accedir a l'article de Xavier Vidal Folch; a l'enllac: http://www.embat.com/htm/archivo/arxiu.asp?Id_archivo=47 a l'article de Josep M. Colomer i, finalment, a l’enllaç http://www.embat.com/htm/archivo/arxiu.asp?Id_archivo=48, a l’article del catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, tot tres especialment recomanables.

La fotografia de la portada, de REUTERS, recull a Pasqual Maragall i Josep Montilla, a un moment de la roda de premsa per explicar el posicionament de la Comissió Executiva Nacional del PSC, el 02.11.2002, sobre els resultats electorals del dia anterior, on anuncià la prioritat de reeditar el govern tripartit. En la fotografia superior, d'AFP, es recull el moment de la nit electoral del 1 de novembre, en el qual va comparèixer davant els mitjans de comunicació, afiliats i simpatitzants, el candidat socialista a la Presidència de la Generalitat catalana, Josep Montilla, amb el suport de la plana major de dirigents socialistes catalans, entre els quals es trobaven el President en funcions de la Generalitat, Pasqual Maragall, el dirigent històric del socialisme català, Raimon Obiols, així com Manuela de Madre, Vicepresidenta del PSC, Miquel Iceta, vicesecretari i portaveu del PSC o José Zaragoza, responsable d'organització i coordinador de la campanya.

Pàgina web : http://www.noucicle.org
Cinc comentaris electorals. Nou Cicle