Èxit del llibre de Tortell
23/04/2007

Denúncia d’un “periodisme” manipulador i sectari


Des de aquesta web hem denunciat en diverses ocasiones les campanyes d’intimidació, descrèdit, mentides i sectarismes que caracteritzen la línia editorial del diari “El Mundo-El Día de Baleares”. Per això saludem la iniciativa de l’edició d’un llibre que deixa palès quin tipus de “periodisme” practica aquest mitjà, recollint l’entrevista que el diari digital “www.mallorcaconfidencial.com” ha publicat recentment:

“Hem dialogat amb l'autor de l'èxit editorial "El Mundo contra Mallorca" de Miquel Àngel Tortell, per a saber com havia sorgit la idea del llibre i els seus per què?

Et contestaré amb una anècdota: Un cura, al saber que havia publicat el llibre em va dir "Ha estat fàcil fer aquest llibre, amb la quantitat de disbarats que diuen i a tota la gent que ataquen, el llibre es fa solament". No diré el seu nom, no sigui que el bisbe ho reprovi... Però bé, com periodista i com filòleg, m'agrada molt analitzar tant les notícies com també el tipus de llenguatge que usen els mitjans de comunicació.

En el cas del Món podria dir que és un exemple clar de antiperiodisme perquè no reflecteix per res la realitat informativa de Mallorca, perquè és un diari polític de defensa dels interessos d'una èlit política, econòmica i social que té les seves arrels lluny de Mallorca.

Així, el que va començar com una diversió, recollir disbarats d'aquest diari i seguir campanyes de desprestigio a plataformes i polítics... va acabar com un esbós de llibre. També suposo que el fet d'estar desocupat m'ha ajudat molt a poder dedicar el temps que requeria.

MAC (Mallorca Confidencial) -.Quina necessitat hi ha d'explicar aquestes coses?

M. A. Tortell -.Creo que una vegada posades en un llibre totes les campanyes i tota la gent que s'ha sentit ofesa i calumniada per aquest diari el llibre es justifica per si mateix.

La identitat i la dignitat del poble de Mallorca ha rebut atacs constants des de molts anys enrere, però el que està fent Inda "no et té nom". El director madrileny ha generat un clima de crispació intolerable que mereix quedar reflectit per a poder reflexionar tots junts.

Vol ser, el llibre, una reflexió i un impuls a l'autoestima dels mallorquins. Això sí, jo sempre dic que aquest llibre, que pretenia ser seriós, al final sembla còmic, tal és la quantitat de disbarats que se solten... El llibre, més enllà de ser una anàlisi de la gent que ha rebut, també destapa de quina manera s'articula el discurs de menyspreu cap a Mallorca, tant des d’AFA com des del “Círculo” i totes les seccions de “El Mundo”.

MAC .- T'has sentit amenaçat pel fet d'escriure-el / publicar-lo?

M. A. Tortell -.De moment, he de dir que no, encara que tot el món m'adverteix que corro el perill de rebre atacs i coses rares.

No és d'estranyar perquè aquest diari, amb les seves campanyes com la del .CAT genera un clima de tensió, de coacció, de por... és com una política de generar por preventiva... és allò de "veus alerta a sortir al “El Mundo”.

Per mi, si només m'ataquen a través del diari gens... perquè només ofèn qui pot i no qui vol.

Però ja que estem, dir-te que, sí que he notat por i distanciament de molts periodistes i més d'un mitjà quan ha vist aquest llibre... potser sigui perquè el gremi entre si no s'ataca massa... o potser per aquesta por preventiva del quina hem parlat ara.

MAC -. Quina acollida ha tingut?

M. A. Tortell -. Creo que hauríem de fer una segona edició... En una sola setmana ja ens han demanat fer cinc presentacions en pobles de Mallorca i fins i tot a Ciutat i les llibreries ho tenen molt demanat.

El fet de ser un llibre entretingut, fàcil de llegir i, alhora rigorós fa que tingui l'èxit assegurat.

Això i que tota la gent agraviada, que no és poca, sempre dóna suport a aquest tipus d'iniciatives. En definitiva, l'alt ritme de vendes va d'acord amb la intensitats d'atacs que rebem els mallorquins des d'aquest diari d'informació política.”

Pàgina web : http://www.mallorcaconfidencial.com/