Els Socialistes de Mallorca davant la cruïlla
20/06/2004

Procés congressual transcendent pel futur del socialisme mallorquí


El dissabte 19 de juny començà a definir-se la situació al sí dels Socialistes de Mallorca i, per extensió del PSIB. Un assumpte transcendent per a Mallorca i les Illes Balears tenint en compte que el Partit dels Socialistes encarna la força política àmpliament majoritària a l’àmbit del progrés a la nostra Comunitat, sobre tot després dels resultats electorals de les eleccions generales del 14 de març i de les eleccions europees del 13 de juny, on Esquerra Unida ha tingut importants retrocessos i, el PSM, ha obtinguts uns resultats dolents que ha provocat una greu crisi interna i la dimissió de la Direcció.

Davant d’aquesta situació, el que passi al PSIB esdevé d’especial rellevància per que es tracta de l’únic partit que pot plantejar amb possibilitats d’èxit, una alternativa a la dreta del Partit Popular i de Unió Mallorca, al Govern de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma.

El Congrés Preparatori del Socialistes de Mallorca, celebrat a Lloseta el dissabte 19 de juny, davant dos-cents delegats, ha posat de relleu la disjuntiva en la que es troba els Socialistes de Mallorca; seguir consolidant un projecte obert, innovador, arrelat amb la realitat cultural, lingüística, econòmica, política i social de la nostra Comunitat, capaç d’aglutinar ampliar sector socials i, a la vegada, mantenir bones relaciones amb altres partits de centre i d’esquerra per fer aliances de govern o, pel contrari, caure amb una preocupant deriva populista trencat el projecte defensat històricament per, entre d’altres, Joan March, Josep Moll, Francesc Triay i, representat, aleshores, per Francesc Antich i Francina Armegol que han donat i donen suport a José Luís Rodríguez Zapatero.

El Congrés de Lloseta ha reflectit una curta majoria que dóna suport a Antich i a Armengol i a fet sortir l’estratègia combinada de sectors populistes a Palma i Calvià, juntament amb crítics amb l ‘actual direcció de Llucmajor i d’Andratx que, des de fa dos anys -inclòs quan el PSIB tenia la Presidència del Govern Balear- cercaven debilitar un projecte amb identitat pròpia del socialisme mallorquí i, a l’octubre del 2003, varen protagonitzar una Conferència Política a Palma crítica amb la gestió del Pacte de Progrés al Govern de les Illes Balears i en la que es va seguir arguments de la dreta política i mediàtica sobre suposats conflictes lingüístics que solament poden propiciar una crispació artificial.

Tot una situació que va derivar amb la dissolució d’una Unió dels Socialistes de Palma cada vegada més endogàmica i incapaç de configurar una alternativa creïble al PP a Palma i que desprès, ha derivats en la situació que va evidenciar al Congrés de Lloseta.

Els Socialistes de Mallorca i amb ells tots els progressistes de Mallorca estan davant una cruïlla de singular importància. La de ser capaços de consolidar un projecte alternatiu una dreta il·lusionador capaç de obtenir la confiança majoritària dels ciutadans al 2007, per fer una política netament diferent a la dreta en matèries tan sensibles com l’ordenació del territori, la cultura i llengua pròpies, les polítiques socials... o, pel contrari, tancar-se en si mateixa amb un discurs ranci, allunyat de la realitat de Mallorca i amb derives populistes, que perpetuarien a la dreta al governs de les institucions més importants de les nostres Illes.

Aquesta disjuntiva te les seves fites amb la capacitat -o no- d’iniciar de forma immediata un procés de regeneració profunda dels socialistes de Palma, extensible a altres àmbits territorials on hi una situació de tancament i endogàmia, evitant la temptació d’alimentar per fer i deixar de fer, o per un mal entès consens, unes formes de fer política lleven credibilitat als Socialistes de Mallorca davant la ciutadania i tots els sectors progressistes.

Els propers congressos i el propers mesos seran, sense dubte, decisius. Des del Col·lectiu Embat, associació de caire progressista, solament poden desitjar pel be de Mallorca que el PSIB consolidi el seu actual projecte per fer possible una altre política a les nostres Illes.

Pàgina web : http://www.socialistesdemallorca.org