IB3 sol·licita permís per a endeutar-se fins a en 30 milions d'euros en 2006
02/06/2006

El PSOE denuncia que els ingressos comercials no cobreixen ni una desena part de les despeses


De "desastre financer" va qualificar ahir el PSOE la situació en la qual es troba la televisió autonòmica IB3, una qüestió sobre la qual es va centrar bona part del debat mantingut ahir pel consell d'administració d'aquest organisme. Segons van destacar els portaveus socialistes, l'Ens pretén elevar el seu deute en 30 milions d'euros més, que se sumarien als 57 milions pressupostats com despesa global de l'Ens per a tot aquest exercici. La directora general, María Umbert, va replicar que les necessitats financeres són en aquests moments de set milions, però que, per una qüestió pràctica i aconsellats per la conselleria d'Hisenda, s'ha sol·licitat una habilitació de deute de fins a 30 milions. Article de F. Guijarro del Diario de Mallorca. Foto S. Llompart.

Representants socialistes van destacar que els ingressos comercials que està obtenint la cadena televisiva no basten per a cobrir ni una desena part d'unes despeses d'explotació que qualifiquen com "descontrolats".

Segons les dades facilitades pel PSOE, els responsables de IB3 van intentar que el consell d'administració, del que formen part, avalés ahir el citat augment del deute. Des d'aquest partit es va destacar que els més de 10 milions d'euros pressupostats com despeses d'explotació -la part destinada a qüestions com l'adquisició de programes- per a tot aquest any s'han esgotat en els tres primers mesos. Per contra, els ingressos comercials (publicitat) obtinguts en el primer trimestre del present exercici han estat d'uns 740.000 euros, el que suposa una quarta part del previst. Un aspecte sobre el qual es va fer especial èmfasi és que la xifra abans assenyalada equival a uns 8.200 euros diaris, un valor molt baix si es té en compte el cost de la publicitat en el mitjà televisiu, el que segons els socialistes suposa que els espais comercials s'estan "malvenent". A més, es va destacar que una part d'aquesta publicitat és institucional, com part de les campanyes que contracten el Govern autonòmic i altres administracions.

Pendents de Sofres

La directora general de IB3 va donar una versió completament distinta. Umbert va explicar que les previsions d'ingressos publicitaris per a aquest any són d'uns tres milions d'euros i que els ingressos del primer trimestre s'adeqüen a les previsions. Va assegurar que quan es conti amb els mesuraments d'audiència de Sofres -ho que es preveu que ocorri en l'últim trimestre de l'any- la cadena podrà entrar en les campanyes de publicitat nacional i també amb les quals gestiona la FORTA, uns ingressos que no s'obtenen si no es conta amb estudis d'audiència. Umbert va ressaltar que les televisions de Castella la Manxa i Canàries van tenir uns resultats molt més pobres en el seu primer any de funcionament.

Un altre dels punts qüestionat pels socialistes és el referent a la programació, davant els pobres resultats en matèria d'audiència que en la seva opinió estan aconseguint els quals en el seu moment es van presentar com programes “estrella”.

Cal recordar que recentment es va fer pública la decisió de la cadena televisiva de no renovar el contracte a Fernando Schwartz. Entre els elements que es van remenar per a explicar aquesta decisió apareixen l'elevat cost del programa i el fet que el presentador no sabés expressar-se en català.


“Un error de protocol gravíssim o qualque cosa pitjor”

Un altre dels fets criticats pel OSOE és que, després de triar Formentera per a realitzar des de la illa la programació informativa el dia del seu aniversari, no es mantingués el menor contacte amb el seu alcalde. Segons el PSOE, el succeït suposa "un error de protocol gravíssim, o alguna cosa pitjor", en referència que el Govern municipal està en mans d'una coalició progressista.