La bogeria d’autopistes descomunals
10/06/2006

Article d’en Jordi Bayona al seu bloc


Dintre del món dels blocs cada vegada més estès en internet es troba el del periodista Jordi Bayona, un bloc informat i intel·ligent, sens dubte molt recomanable.

Pel seu interès es es reprodueix un article sobre la recent inauguració de l’autopista Inca-sa Pobla. En aquesta ocasió el cinisme el va servir de fil conductor per un article publicat també a Diario de Mallorca. El teniu a continuació.

La inauguració oficial de l'autopista Inca-sa Pobla no ha tingut el lluït cerimonial lúdic d'anteriors estrenes de grans vies. El fet que hores abans morissin dues persones en un dramàtic accident en l'autopista de Llevant potser va influir en una major sobrietat. Ha estat una llàstima perquè l'ocasió requeria millors fastos.

Ha estat el gran èxit de la legislatura. Suntuosos ponts d'altura insuperada, rotondes elevades, dobles vies de servei a un costat i a un altre de l'autopista... en fi, gens que envejar als grans corredors europeus d'autopistes només que en lloc de milers de quilòmetres es queda en deu. Però també ells van començar algun dia amb deu i nosaltres, ja se sap, no renunciem ser un país punter d'Europa.

Els conductors ja han pogut apreciar la bondat de l'obra. Ara, amb la nova obra viària, des de la sortida d'Inca fins a la rotonda del desviament a sa Pobla, a 120 km./hora, velocitat màxima permesa, no s'inverteix més de cinc minuts. Un nou món de sensacions orgásmicas. Un exercici hedonista d'alliberament individual.

Amb la vella carretera, aquella que no s'havia tocat en els últims trenta anys, la velocitat habitual era d'uns 60 km/hora., una marxa que frega el patètic, sobretot per als cotxes de gran cilindrada. S'invertia a fer el mateix recorregut deu minuts: Cinc més que ara! Cinc! És difícil arribar a comprendre com hem pogut suportar durant tant temps aquesta barbaritat. Demostra que la capacitat de sofriment callat del ser humà és il•limitada.

Alguns recalcitrantes sostenen que bastava amb fer un desdoblament, és a dir, un carril més en cada sentit i respectant el mateix traçat. Això hagués suposat utilitzar menys d'una quarta part del territori que consumeix l'actual autopista i moltíssim menys despesa.

D'acord, però la velocitat màxima no hagués pogut superar els 90 km/hora, amb la qual cosa es trigaria dos minuts i mitjà més que amb el projecte executat. Tot un fracàs: una pèrdua de gairebé tres minuts. Això, en la Mallorca del segle XXI ja no es pot tolerar. No hi ha color. Cap alternativa s'acosta als avantatges de l'autopista de_gran_calat que, afortunadament, ja podem gaudir.

Per fi hi ha algú que ens conduïx pel camí encertat. Alí on hi ha cotxe... autopista. I si ja hi ha una... altra major.

El passat estiu es va inaugurar el tercer carril de l'autopista d'Inca en el seu accés a Palma. Els primers dies vaig tenir una sensació de fluïdesa emocional similar. Però als dos mesos ja havia regressat, com per malefici, un embotellamiento matinal que ens situa en les mateixes penúries d'abans. A què esperen per a construir el quart carril? O és que aquí cap governant entra a Palma a les vuit del matí?

En Balears tenim l'orgull de superar els mil cotxes per mil habitants, la mitjana més alta d'Europa. Hem recuperat el lideratge automobilístic després d'haver-se trontollat durant la passada i veleidosa legislatura. Però de quina ens serveix haver arribat amb afany i tenacitat a aquestes xifres de cotxes si després no tenim les autopistes adequades?

A pesar que la falta d'autopistes de gran calibre clama al cel des de la més pura lògica, hi ha grupúsculos obcecados a pensar el contrari. Gent, que no obstant això, no dubta a agafar el cotxe i circular per aquestes mateixes vies que deyectan en públic però que estic segur que, en la intimitat, desitgen. I les usen sense complexos amb el patètic argument que s'han pagat també amb els seus diners i sense tenir en compte la seva opinió. Segons sembla, ara els governs no poden fer gens sense consultar l'opinió d'aquests quatre gats antisistema.

Per cert, abans exigiria el quart carril en l'autopista d'Inca... doncs millor que siguin cinc. No vagi a ser que abans de l'estiu torni a estar de nou col•lapsat. O sis... Potser set per a anar a cap segur durant un parell d'anys... O millor...

www.jordibayona.com

A les dues fotografíes es poden veure l' impacte brutal sobre el territori de la nova autopista i un moment de l'acte d'inauguració.

Pàgina web : http://www.jordibayona.com