PP i PSIB pacten l’Estatut i resoldran les diferències en les Corts
13/06/2006

Acord històric per a les Illes Balears


Per la seva importància pel futur de les Illes Balears, malgrat les seves limitacions, des del Col·lectiu Embat voler saludar de forma positiva l’acord entre les forces polítiques majoritàries de les nostres Illes que a permès desbloquejar la negociació de la reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

Aquest nou Estatut, possibilitat pel clima de reforma i modernització impulsat pel govern socialista d’en José Luís Rodríguez Zapatero, recull una sèrie de millores en el funcionament de les Institucions –possibilitat d’avançament electoral, llistes separades entre el Parlament i el Consells Insulars, creació del Consell de Formentera, creació d’un Consell Audiovisual..., la incorporació d’un capítol de drets i deures, millora en la financiació, etc.., en un text que encara hauria de ser millorar en la seva tramitació al Congrés dels Diputats i al Senat. En qualsevol cas, l’assoliment d’un acord ampli a les Illes Balears sobre aquesta reforma, és un element important que, des del Col·lectiu Embat volem ressaltar.

Per la seva significació històrica es reprodueix la notícia de l’agencia EFE sobre aquest acord. La fotografia, de Francesc Antich i Jaume Matas al Parlament, en el moment d’anunciar l’acord es de 10mt press.


“El PP i el PSIB van acordar avui, mentre es debatia el projecte en el ple del Parlament, aprovar la reforma de l'Estatut d'Autonomia balear i resoldre les diferències que encara mantenen en alguns aspectes durant la tramitació en les Corts Generals, sempre amb el compromís de respectar el consens. Article de l’agència EFE.

El president del Govern i del PP de les Illes, Jaume Mates, va anunciar al costat del líder dels socialistes balears, Francesc Antich, la consecució d'un pacte que ambdós van coincidir a qualificar de "històric".

També van destacar els dos en una compareixença improvisada en la Cambra legislativa autonòmica que, per a afavorir l' acord, els seus respectius partits han renunciat a algunes de les seves propostes i van recalcar que els possibles ajustaments al text en qüestions com les inversions estatals en l'arxipèlag es portaran a terme a partir del diàleg lleial entre PP i PSOE durant el tràmit en la Cambra baixa.

Mates, que va agrair la predisposició del PSOE a l'acord i va confiar que el text resulti finalment aprovat amb el respatller de gairebé el 90 per cent de la Cambra balear, va subratllar el "compromís que la tramitació en el Congrés dels Diputats i també en el Senat es farà des de la base de la voluntat de consens i d'acord entre les principals forces polítiques ".

El president del Govern va recalcar que "les renúncies de tots" han fet possible l'acord i va ressaltar que el líder del PSOE balear va garantir que farà el possible perquè l'Estatut s' aprovi abans de la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals previstes per a maig del 2007.

Quant als aspectes que fins a avui havien impossibilitat el pacte entre PP i PSOE malgrat l'acostament assolit pels seus dos líders en les reunions que van celebrar la setmana passada , Mates va citar la renúncia del seu grup a incloure en el text estatutari el compromís que s' aprovi una nova llei de Règim Especial Balear que inclogui mesures fiscals.

Per contra, els socialistes van acceptar que l'Estatut reformat contingui un precepte ("clàusula Mates", segons el propi president) que garanteix que Balears tindrà les mateixes compensacions que Canàries per la insularitat llevat d’aquelles que l'arxipèlag atlàntic obtingui per la seva situació ultraperifèrica .

Francesc Antich va considerar que les seves reticències respecte a la qüestió de l'equiparació amb Canàries no podien impedir la consecució d'un acord molt important per a Balears .

El líder socialista va reconèixer que persisteixen "certes diferències en algunes qüestions" que podran ser tractades "a Madrid", com la fórmula de compromís d'inversions estatals en Balears per valor de 3.000 milions d'euros en deu anys, que el PP defensa com compensació del deute històric i els socialistes volen lligar a l'aportació de l'arxipèlag al PIB estatal.

"Estem convençuts que a Madrid podrem arribar a un acord final ", va insistir Antich, que va indicar a més que queden aspectes per definir respecte a la creació d'un consell insular a Formentera.

"Hem de llevar ferro a aquesta qüestió i donar tranquil·litat a la gent de Formentera. El PSOE sempre ha volgut les màximes garanties en tant que hauria una transferència de competències com ha de ser . El president ens ha donat la paraula que això es farà bé i, per tant, no haurà problemes", va agregar.

Para Antich , el pacte PP-PSOE d'avui és "un pas important" per a l'autonomia de l'arxipèlag pels "avanços" que comportarà, com la inclusió d'un títol de drets i deures que ha estat aportació del grup socialista .

"La nostra voluntat és que arribi A Madrid i que a Madrid puguem treure el millor Estatut d'acord amb la gran base que estem enviant en aquest moment", va insistir."